Behangen: zo doe je dat | Stappenplan

Behangen: zo doe je dat | Stappenplan

Is jouw interieur toe aan een upgrade? Dan kan behang de uitkomst bieden. Behangen is een nauwkeurig werkje, maar met dit stappenplan kan iedereen behangen. Het aanbrengen van vliesbehang werkt net iets anders dan bij ander behang. We leggen het stap voor stap voor je uit.

 

Stap 1: Een goede voorbereiding
Voordat je begint, is het essentieel om de muur goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de muur schoon, droog en glad is. Verwijder eventuele oude behangresten en vul gaten en scheuren op. Dit zorgt voor een strakke afwerking en helpt het behang om goed te hechten.

 

Stap 2: Meet en markeer
Meet de hoogte en breedte van de muur en voeg ongeveer 5 cm extra toe aan zowel de hoogte als de breedte. Muren zijn zelden perfect recht, dus deze extra ruimte geeft je wat speling om het behang goed uit te lijnen en eventuele oneffenheden te verbergen.

 

Stap 3: Snijd banen
Ons behang wordt geleverd in banen van 53 cm breed en 270 cm hoog. Als je twee banen naast elkaar plakt, heb je een volledige breedte van 106 cm. Snijd de banen op de juiste lengte af, rekening houdend met het patroon zodat het mooi doorloopt van de ene baan naar de andere.

 

Stap 4: Lijm aanbrengen
Breng behanglijm gelijkmatig aan op de muur met een roller of een kwast. Omdat vliesbehang zo dun is lijm je de muur i.pv. het behang. Zorg ervoor dat je de randen goed inlijmt, zodat ze goed blijven plakken. Laat de lijm enkele minuten intrekken volgens de instructies van de lijmverpakking.

 

Stap 5: Plakken en Uitlijnen
Begin bij de bovenkant van de muur en werk naar beneden. Plak de eerste baan tegen de muur, ervoor zorgend dat deze recht is en de extra 5 cm aan de boven- en onderkant overhangt. Gebruik een behangborstel of een zachte doek om luchtbellen en vouwen glad te strijken terwijl je het behang stevig tegen de muur drukt.

 

Stap 6: Herhaal en pas aan
Herhaal het proces voor de volgende banen, waarbij je zorgt voor een naadloze aansluiting van het patroon. Schuif de banen voorzichtig tegen elkaar aan en snijd eventueel overtollig behang af langs de randen van de muur. Gebruik een ijzeren liniaal of meetlat om het behang recht af te snijden. 

 

Stap 7: Droogtijd en afwerking
Laat het behang goed drogen volgens de instructies op de lijmverpakking. Dit kan variëren afhankelijk van het type behanglijm dat je hebt gebruikt. Als het behang eenmaal droog is, kun je eventuele resterende randen bij de boven- en onderkant bijsnijden voor een strakke afwerking.

Dinosaurus behang Behang voor meisjeskamers

Met deze stappen en ons duurzaam gedrukte vliesbehang creëer je een complete transformatie van je ruimte. Waar wacht je nog op? Ontdek zelf wat voor verschil behang kan maken in jouw interieur.

Bekijk onze behang collectie.