Een eigen webwinkel starten | Bijna een jaar later

Een eigen webwinkel starten | Bijna een jaar later

Wat gaat de tijd toch snel! Zo loop je met het idee om een eigen webshop te starten en zo ben je bijna (1 februari 2021) een jaar open. In deze blog wil ik mijn super eerlijke blik op afgelopen jaar met jullie delen. Want wat een jaar was dit!

Een eigen webshop starten klinkt heel ideaal. Het beeld van thuis Netflix kijken met je benen omhoog en de kassa horen rinkelen is toch wel iets wat veel mensen voor ogen hebben. Nu ik ruim een jaar met Ginger Roots bezig ben (opstartfase meegerekend) kan ik iedereen uit die droom halen. Het is keihard werken.

Maar wat heb ik met veel plezier gewerkt het afgelopen jaar. En weer veel geleerd en 'fouten' gemaakt. Fouten zijn misschien niet het goede woord. Het wiel uitvinden waar je niet helemaal in thuis bent geeft eenmaal situaties die je van te voren niet precies kunt weten.

Een paar grappige feitjes waar ik tegenaan ben gelopen:

Dozen

In het begin heb ik veel verschillende maten dozen gekocht. Meer dan de helft gebruik ik amper. Te groot, te klein of net het verkeerde formaat. Het kan zijn dat jouw bestelling dus in een net onhandige doos thuis komt. Zonde om weg te gooien die dozen en de inkoop ervan is nog duur ook. Ik leer steeds beter geschikte verpakkingen te vinden voor jullie mooie bestellingen ;-)

Inkopen van items

Wat een lastig iets is dat! Voordat ik inkoop probeer ik een inschatting te maken van mijn ideale kant. Waar zit die op te wachten? Wat zal die kopen? Nou reken maar dat ik er heel vaak héél erg naast heb gezeten. En dingen waarvan ik twijfelde die dan juist de deur uit vliegen. Inkopen en verkopen is een soort spelletje wat ik nog niet heelmaal onder de knie heb. Of ik dat ooit goed ga leren? Weet ik niet. Als jij de gouden tip hebt let me know!

Acties/kortingen/concurrentie

Nog zo iets waar je mee te maken krijgt als je een webshop runt. De concurrentie is killing. Een weg vinden tussen wel acties en kortingen op de juiste tijden en de balans vinden om je toch te onderscheiden van de concurrentie. Ik heb gestoeid met deze dingen dit eerste jaar. Keuzes gemaakt die soms niet goed liepen.

Corona

Dan hoor je op het nieuws dat webwinkels top omzetten draaien tijdens deze heftige periode. Dat viel hier toch even tegen. Kan ook niet anders eigenlijk. Net open, compleet in de kinderschoenen. Dat heb ik mezelf wel een paar keer moeten zeggen. Stoppen? Is een paar keer door mijn hoofd geschoten. 2 seconde. Echt stoppen? Geen optie! Niet nodig. De doelen voor dit jaar zijn (bijna) gehaald. Hoe tof is dat!?

Plezier

Ja! Ik heb echt met veel plezier gewerkt afgelopen jaar. Zoveel lieve woorden mogen ontvangen van blije klanten. Mooie bestellingen mogen inpakken. En dat is nog maar het kleinste deel van wat je doet als webshop eigenaar. Marketing, branding en zoveel meer komt erbij kijken. 

Het minst leuke

Die koppelingen en technische dingen die erbij komen kijken. Geleerd dat ik die dan ook beter kan uitbesteden. Het doet zeer als je de rekening betaald maar het scheelt een heel stuk frustratie en ergernis. Ik ben er gewoon echt niet goed in. 

Vooruit kijken

Ik kijk uit naar 2021! Ik hoop met net zoveel plezier door te gaan. Jou te mogen helpen om van jouw huis nog meer een thuis te maken. Er voor jou te kunnen zijn als je een cadeautje zoekt. Met liefde pak ik het voor je in nadat ik eerst een dansje heb gedaan omdat jij een bestelling geplaatst hebt. Want Ginger Roots is alleen ik. Echt een eenmanszaak. 

In 2021 ga ik nog vaak onderuit, koop ik dingen in die niet verkopen of sla ik de plank vast nog heel vaak mis. Maar hé! Kom maar op. Want 2021 gaat Ginger Roots nog meer stappen vooruit maken. 

Mocht je mijn eerlijke terugblik tot hier hebben gelezen CHAPEAU! Heel erg bedankt en ik hoop dat je mij hier blijft volgen.  

Gezellige decembermaand allemaal!

Marjan